Háztartások energiakímélő módszerei

2019. június


Pályázatunk résztvevői számára a háztartások energiakímélő módszereiről előadást, workshopot szerveztünk. A résztvevők számos, a háztartással, lakás kialakítással kapcsolatos ötletet kaptak. A legfontosabbakat az alábbi cikkben gyűjtöttük össze:

Sokszor csak úgy szórjuk a pénzt, miközben pár apró megoldással, vagy egy egyszeri nagyobb beruházással, hosszú időre biztosíthatjuk a házipénztár tartalmának növekedését. Hogyan lehet az otthonunk energiatakarékos? Pár kreatív, vagy épp egyszerű trükk segít elgondolkodni az energiatakarékosság, energiahatékonyság témájában:

A légkondinál sokkal költséghatékonyabb megoldás lehet egy jó reluxa.

A légkondicionálónak van egy nagyobb egyszeri költsége, és az árammal se bánik túl gazdaságosan. Érdemes reluxát felszereltetni, és nappalra leengedni úgy, hogy a rajta lévő lyukak még átengedjék a fényt. Ez egyrészt kiváló hangulatot teremt, másrészt kint tartja, a napsugarak forróságát. Ez egyébként egy nem áttetsző sötétítő függönnyel is abszolválható. Még van egy megoldás, ami rém egyszerű; ne szellőztess folyamatosan nappal – csak a meleg levegőt engeded be. Este és éjszaka, mikor a kicsit lehűl az idő, viszont nyiss ki mindent, hogy az egész lakást átjárhassa az emberbarátibb hőmérséklet. Akár egész éjszakára is így hagyhatod, de reggel csukd be.

Az ablaktalan helyiségeknél egy kis befektetéssel hosszú távú megoldásra lelhetsz a fénycsatorna személyében

Vannak olyan helyiségek a lakásban, ahol nincs ablak vagy épp csak mutatóban van. Ilyen lehet egy fürdőszoba, kamra, de akár egy eldugott szobasarok is. Ezekben sajnos nappal is kénytelenek vagyunk lámpát kapcsolni, ami kevésbé nevezhető energiatakarékos megoldásnak. Egy kis befektetéssel, hosszú távú megoldásra lelhetsz a fénycsatorna személyében. Egy, a tetőre szerelt ablak-szerkezet, és egy cső segítségével oda is nappali világosságot – akár még napfényt – is belophatsz, ahová egyébként esélye se lenne bejutni. Ezzel nem csupán megspórolod az áramot, a helyiség hangulatát is nagyban növeled.

A csapvíz folyatása helyett hűtsünk be előre palackban vizet

Nyáron – főként a több emeletes házakban -, megnyitva a hideg vizet, beletelik jó pár másodpercbe, míg valóban olyan hőmérsékletű lesz az életet adó nedű, ami aztán jóleső érzéssel csusszan le a torkodon. Így azonban sok vizet pazarolsz. Műanyag flakonokat töltsd meg csapvízzel és tedd be a hűtőbe. Sőt, a fagyasztóba is tehetsz, kivéve, folyamatosan fog olvadni benne a víz, ami a maradék jégnek köszönhetően, mindig frissítően hideg lesz.

Húzd ki a telefontöltőket, ha már nem használod, mert csak fölöslegesen fogyasztja az áramot

Húzd ki a telefontöltőket, ha épp nem a mobilod életerejét szeretnéd feljebb tornászni, a tévén se hagyd a kis világító pöttyöt, amikor tudod, hogy nem fogsz az elkövetkező időben, és járj el ugyanígy a rádióval, hifi-vel és minden, egyéb műszaki cikkel. Azt hiszed, hogy ki vannak kapcsolva, de igazából fogyasztják az áramot.