Megújuló Energia

2020. február


Miért jobb a megújuló energia?


Megújuló energiaforrásnak nevezzük az energiahordozók azon csoportját, amelyek emberi időléptékben képesek megújulni, azaz nem fogynak el, ellentétben a nem megújuló energiaforrásokkal. A megújuló energiaforrások a napenergia közvetlen termikus és fotoelektromos hasznosítása, a biomassza, szélenergia, vízenergia, a tenger hullámzásából kinyerhető energia, a geotermikus energia, valamint a Holddal összefüggésben az ár-apály energia. A geotermikus energia a Nappal való kapcsolat, a földfelszín Napból és a magmából származó energiaáram jelentős különbsége alapján sorolható a megújuló energiaforrások közé.

A megújuló energiaforrások közül sok káros anyag kibocsátása nélkül is felhasználható, azonban a megújuló energia nem jelenti önmagában az emissziómentes, környezetbarát működést. Így például a fatüzelés megújulónak számít, hiszen a fa biológiai úton emberi idő alatt pótolható, ezzel szemben a teljesen emissziómentesen, azonban uránnal működő atomerőmű nem tartozik a megújuló energiát felhasználó erőművek közé.

A Napból származó energia felhasználása

A napenergiát többféleképpen hasznosíthatjuk. Minden hőszigetelési eljárás épületek esetében a nap energiájának minél hatékonyabb felhasználását célozza meg. Számos napelemmel működő elektronikai berendezés és természetesen a napelemek és napkollektorok számos fajtái mind a nap energiáját hasznosítják.

Kétféle módon lehet hasznosítani a nap által kibocsátott energiát: aktív és passzív módon.

Napenergia aktív felhasználása

Aktívan használjuk fel, ha napelemet, napkollektort vagy bármely más berendezést működtetünk, ami a működését vagy működésének egy részét fedezni tudja a napfényből felvett energiából.

Napelem

A napelem a napfényt közvetlenül képes átalakítani energiává a fotovoltaikus hatás révén. A napelem panelek által felfogott napfényt egyenárammá alakítja, majd továbbítja a napelem inverternek. A napelem inverter képes tovább alakítani az egyenáramot váltóárammá, amit már fel tud használni bármely elektromos berendezés. Számos típusa van, de a legelterjedtebbek a kristályos technológián alapuló típusok. A három leggyakrabban előforduló típus a monokristályos, a polikristályos és a vékonyrétegű napelem. A kutatások és fejlesztéseknek köszönhetően ezek hatékonysága folyamatosan fejlődik és közben több ígéretes, új technológiát is terveznek, amik a jövő napelem felhasználására adhatnak megoldást. Így termelve még több és még költséghatékonyabb energiát.

Napkollektor

A napkollektor közvetlenül állít elő fűtésre és meleg víz előállítására alkalmas hőenergiát. Felhasználási lehetőségei korlátozottabbak, azonban hatásfoka sokkal magasabb. A napfény által felmelegített folyadékot lehet felhasználni fűtésre vagy meleg víz előállítására.

Napenergia passzív felhasználása

A napenergia passzív felhasználása több tényezős, tervezést és szakképzettséget igénylő feladat. Az épület tervezésénél kell figyelembe venni az alábbi tényezőket: épület tájolása, nyílászáról elhelyezése, homlokzat jellemzői, megfelelő hőszigetelő anyagok alkalmazása.

Ezek együttes alkalmazása növelheti jelentősen az épület napenergia felhasználását.